Människan klarar inte världen

april 19 | Posted by kas | energi, miljö, Nyheter Tags: , , ,

Världen klarar inte nå tvågradsmålet – DN.SE

FN:s mål att begränsa jordens uppvärmning till två grader kommer inte att kunna nås. Det säger den förra chefen för klimatförhandlingarna, Yvo de Boer till SR Ekot.

Om tre år måste utsläppen av växthusgaser minska men den politiska viljan finns inte och därför fortsätter utsläppsökningen, hävdar de Boer i intervjun.

– Två grader är utom räckhåll nu, vi ser inte politiker som agerar och klimatförhandlingarna är i princip uppskjutna till 2015. Därför tror jag tyvärr att vi kommer att missa vårt mål, säger han. … Enligt forskningen kommer klimatet att påverkas vid en tvågradig uppvärmning, vid högre temperaturer står världen för ännu svårare väderförändringar. via Världen klarar inte nå tvågradsmålet – DN.SE.

”Regeringens nya definition av miljöbilar är en halvmesyr” – DN.SE

Tummen ned för vårbudgeten. Alliansregeringen har som mål en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Vad som menas med detta är höljt i dunkel – även för berörda myndigheter. Om det betyder att fordonen i huvudsak ska gå på fossilfria drivmedel är utmaningen jättelik. Regeringen måste mot den bakgrunden ompröva vårbudgetens förslag till ny miljöbilsdefinition samt se över beskattningen av förmånsbilar, skriver Per Kågeson. via ”Regeringens nya definition av miljöbilar är en halvmesyr” – DN.SE.

Stämmer inte att svenskarna vill ha kärnkraft | SvD

På Brännpunkt 13/4 argumenterade företrädare för basindustrins energisamarbete, SKGS, för en blocköverskridande överenskommelse om ny kärnkraft. De hävdade att det inte längre finns någon laddning i kärnkraftsfrågan bland väljarna och att det parlamentariska läget för en blocköverskridande överenskommelse om kärnkraft kanske aldrig har varit så gynnsamt som nu. Dessa slutsatser har sin grund i en opinionsundersökning utförd av United Minds, på uppdrag av SKGS. Det finns dock brister med nämnda undersökning som gör att SKGS slutsatser bör tas med en nypa salt. via Stämmer inte att svenskarna vill ha kärnkraft | SvD.

Följande gällde 2009 och gäller ännu mer i dag

Utsläppen har ökat 37% sedan 1990
Knappt hälften av den utvecklingen beror på ökningar från Kina men om man tittar på utsläpp per capita så ligger Kina bättre till än de flesta andra industriländer. Yvo de Boer menar att det är dags att leverera och låt oss anta att de för en gång lyckas leverera på papperet i alla fall.
Om vi antar att
Man kommer överens om att minska utsläppen med 20% från 2007 års nivå till år 2020 så måste :
 • Usa minska sina utsläpp med 82%
 • Danmark med 65%
 • Tyskland med 64%
 • Frankrike med 43%
 • Sverige med 43%
 • Kina med 24%
Då har jag inte tagit hänsyn till att vi i den rika världen har en upparbetad koldioxid-skuld att amortera, jag har bara nollat skuld och orsak vid år 2007 för att allt annat skulle vara hart omöjligt att klara ut.
Så det ser ut som att
Våra politiker måste sluta att rikta fokus mot den tredje världen och fixa till våra egna procentsatser i första hand, först när det är gjort så kan vi börja trakassera andra.  Undra vad vi måste göra i vårt land för att minska våra utsläpp med 43%.
Vad sägs om följande upplägg. 
Kanske att vi skall börja hemmavid och sedan ge USA en hjälpande hand för att dom ska klara att sänka sina utsläpp med 82%. Kanske Danmark och Tyskland sedan kan få stöd av han som åkte till COP15 för att nå framgång. Personligen så tror jag att vi behöver varenda krona vi kan skrapa ihop för att ordna till detta. Dessutom tror jag att vi kommer att behöva hjälp från det gröna och innovativa Kina som löser sina problem med raketfart.
(tips gör som Kina gjorde för dryga halvåret sedan, skriv om bygglagen sa att alla nybyggen måste värma varmvatten med solens hjälp )

 

Länkar: DNDNDNSvDSvDSvDAftonbladet

Tags: , , ,

One Response to “Människan klarar inte världen”

 1. Börje S. skriver:

  I atmosfären: 32.000.000 megaton
  Haven, 71% av jordytan innehåller 50 ggr mer
  Utsläpp: 33.000 megaton (2010)
  Kina 8.000 megaton
  Sverige: 52 megaton
  Ta r man hänsyn till hur mycket CO2 våra milsvida skogar glufsar i sig så blir det
  c:a 20 megaton kvar

  Vi kan skruva i giftlampor i hållarna, vi kan använda mat som drivmedel, vi kan släcka ljuset och dra ur mobilladdarna tills vi ligger där. Det ändrar intet på jorden koldioxidbudget.

  Fråga: Om vi stryper alla våra koldioxidutsläpp (20 mt eller 52 mt lär kvitta lika) hur mycket kallare i världen blir det då?

  För det är tydligen en kallare värld som de riktigt riktigt miljöengagerade önskar sig mest av allt. Jag förstår dock inte varför.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *